Волонтерська Олександрія


З початку повномасштабного вторгнення Олександрія стала надійним прихистком для тисяч внутрішньо переміщених осіб. Гуртожитки, школи, небайдужі громадяни та, навіть, галерея надали їм місця для проживання, а кафе і їдальні – безкоштовні комплексні обіди.

У центрі міста працює координаційний центр волонтерів Олександрії. Там можна дізнатись основну інформацію щодо підтримки ВПО і, за бажання, самим допомогти переселенцям або військовим грошима, продуктами чи іншими необхідними речами. Результати їхньої роботи можна побачити на офіційних сторінках центру у соцмережах – всі пости про відправлення допомоги на фронт доповнюються фото- та відеозвітами.
Бібліотеки міста також приєднались до волонтерської ініціативи – в дитячій та юнацькій книгозбірнях всі охочі можуть плести маскувальні сітки для військових. Краще це робити разом з друзями чи сім’єю – так можна добре провести час і зробити свій внесок у перемогу. Частину матеріалів для сіток на зібрані кошти замовляють волонтери, а частину приносять патріотично налаштовані громадяни. Окрім цього, в бібліотеках збирають україномовні книжки для дітей, що змушені були виїхати з України за кордон, щоб вони не втрачали зв’язок з рідною країною.
У супермаркетах є спеціальні корзинки для товарів, які покупці залишають для ЗСУ і «пункти незламності» - місця, де безкоштовно можна зарядити свої пристрої під час відключення світла.
Варто згадати тих волонтерів, які знайдуть що завгодно і коли завгодно, де б вони не знаходились. Дописи в соцмережах від наших військових це підтверджують: треба зимовий одяг, свічки, медикаменти, коптери, тепловізори чи генератори… Волонтери «з-під землі дістануть» і передадуть якнайшвидше. Приємно, що в нашому місті живуть такі свідомі громадяни.
Хенд-мейд майстри Олександрійщини також не залишились осторонь – одні в’яжуть теплі зимові шкарпетки для захисників, другі – створюють патріотичні вироби і реалізують їх на благодійних ярмарках, треті – роблять «окопні свічки», які довго не лише світять, а й зігрівають у бліндажах та окопах.
Тож не буває маленьких справ – кожен допомагає країні по-своєму, але завжди ефективно, чим би він не займався на волонтерському фронті.
Діана Ланіна, учасниця гуртка «Журналістика» мультипрофільного ліцею


Немає коментарів:

Дописати коментар